| Print side |

Forside | Idrætten | Børn | Elite | Klubber | Aktiviteter | Resultater | Kontakt | Udgivelser | Film

Foto

 

RaceRunning på Færøerne – set med en atlets øjne

Opdateret d. 07-03-2018

Efter mange års bestræbelser ser det omsider ud til, at der er kommet gang i udviklingen af RaceRunning på Færøerne. Atlet Martin Johannessen fortæller her sin personlige beretning om RaceRunnings fremgang på Færøerne.

Af Martin Johannessen


Begyndelsen på min egen RaceRunnerkarriere

Da jeg for cirka 9 år siden, en dag i 2009, blev ringet op af Handicapidrætsforbundet på Færøerne, Parasport Føroyar, og de spurgte mig, om jeg havde lyst til at komme til Tórshavn for at afprøve en cykel på Tórshavns løbebane, Tórsbreyt, sagde jeg, at det kunne jeg da godt.

Jeg havde godt og vel en times kørsel til Tórshavn, og mens jeg sad bag rattet, begyndte tankerne også at køre: ”Cykel og løbestadion? Hvorfor skal man cykle rundt på en løbebane?”. Det lød lidt mærkeligt i mine ører, men jeg var nysgerrig efter at vide, hvad det her var.

 

Da jeg så kommer til Tórshavn og så cyklen, tænkte jeg: “Altså hvor er pedalerne?” Men fandt så ud af, at jeg skulle op på sædet og siden bruge benene for at få det her 3-hjulede stel til at flytte sig. Efter de første 10 meter var jeg totalt solgt, og ja, siden har jeg elsket RaceRunning!

I 2011 var jeg med til min første Camp på Frederiksberg, og da havde jeg en makker med, nemlig Heðin Midjord fra Lopra, Suderø. Han var også med igen sammen med mig i 2012, men siden holdt han op.

Årene som den eneste atlet

Jeg har selv været med til Camp & Cup i alle årene siden 2011, men var den eneste atlet på Færøerne i mange år, efter Heðin holdt op.

Jeg gjorde, hvad jeg kunne for at få flere med, og forsøgte efter bedste evne at promovere denne fantastiske sport – lidt i samarbejde med Handicapidrætsforbundet, Parasport Føroyar. Der kom et par forespørgsler, og for et par år side, var der en der prøvede det et par gange, men derpå blev væk.

Jeg var ofte frustreret over, at vi ikke kunne få flere med, for jeg havde set hvor fantastisk RaceRunning var, og hvor mange der kunne dyrke sporten –  næsten uanset graden af handicap.


100 % forøgelse for Færøerne i 2017
Men i 2017 lykkedes det os at få den unge Levi Hanusarson med. Selvom han jo er mange år yngre end mig, så var det dejligt at få en makker med igen. Han klarede sig, som bekendt, godt, og han er også totalt solgt og elsker også RaceRunning – især at løbe hurtigt.

De første måneder af 2018
I januar 2018 ansatte Parasport en træner på landsbasis, der, som udgangspunkt, skal have 1-2 fællestræningspas om måneden. Formålet med ansættelsen af denne træner er at gøre endnu et forsøg på at få flere med, og det ser nu ud til at lykkes. Træneren er den 18 år gamle Gunnar Eihilt Sivertsen, der har god kendskab til løbesport trods sin unge alder. Han kender dog ikke så meget til RaceRunning, så jeg har lovet at hjælpe ham på frivillig basis her de første par måneder.

Hans første træningspas var i januar, det næste i februar, hvor vi annoncerede med, at man også fik mulighed for at prøve cykler. Et par folk kom for at se på, men det er så ikke blevet til mere for dem – endnu.

En god idé – og en positiv overraskelse
Men så var det, at vi fik en idé, der skulle vise sig at give pote. På Suderø har de netop fået en ny multiidrætshal med indendørs fodbold- og løbebane. Gunnar og jeg sidder hjemme hos mig og taler om RaceRunning og udveksler tanker med hinanden om træningspas, og hvad vi kunne gøre for at sætte skub i tingene. Og så kom vi i tanker om Suderø og den nye idrætshal – vi laver en træningslejr! Vi kontaktede dem på Suderø, og vi skulle være mere end velkomne til at bringe RaceRunning til deres nye hal, Marghøllin í Vági.

Det var en lang vej at rejse til Suderø, men vi ville gøre et forsøg, og vi sagde, at hvis vi kan få én atlet mere dér, så er vi godt tilfreds.

 

Vi afholdte træningslejren i dagene 2.-4. marts, og vi fik os noget af en positiv overraskelse. Udover mig selv og Levi, dukkede der fem op for at prøve RaceRunning. Den ene har prøvet før. Det er nemlig Heðin, som jeg før omtalte. Han er begyndt igen. Men fire andre prøvede det for første gang, og de så ud til at hygge sig og have det sjovt.

Gode fremtidsudsigter for RaceRunning på Færøerne
Vi håber på, at de alle sammen vil fortsætte med at løbe, og jeg kan her til sidst fortælle, at de cykler vi havde med ekstra, måtte vi tage med os hjem igen, da man skal kontakte Parasport for at få en cykel. Men vi kom hjem søndag 4. marts, og i dag hvor vi har onsdag d. 7. marts, er tre af cyklerne bestilt, og de skal retur til Suderø. Så nu sker der noget, og vi ser ud til at få flere atleter.

Vi bliver desværre kun mig selv og Levi til årets camp, da Parasport kræver, at atleter skal have været aktive i 1 år, før de kan komme med til konkurrencer i udlandet. Men hvis udviklingen fortsætter, så stiller Færøerne med et større hold i 2019, og det håber vi på. Levi og jeg har dog stadig også vores personlige trænere, for vi vil gerne træne mere end 1 – 2 gange om måneden.

Vi synes, at Marghøllin í Vági fortjener at få en stor tak, og at blive nævnt i den her forbindelse. Uden deres fantastiske gæstfrihed og hjælpsomhed var det her ikke sket. De har for alvor været med til at sætte skub i at RaceRunning, der nu ser ud til at brede sig på Færøerne!


Seneste Nyheder

To skarpe danske RaceRunningatleter på vej til Dubai
Invitation til Atletikdommerkursus
En fighter af Guds nåde
RaceRunning får debut ved WPA Verdensmesterskaber
Mansoor Siddiqi og RaceRunning hædret med pris
 

Genveje

Tilmelding til FM – 15. september 2018 i Odense

Camp & Cup 2018

Box - RR Motionsløb 2017

Støtteforeningen for RaceRunning Danmark

RaceRunning Facebook International

CPISRA

RaceRunning in English

Sponsorer

Via Biler Logo

RaceRunning Danmark - msi@dhif.dk -Betty Nansens Allé 57, 2. tv., 2000 Frederiksberg - 4084 2457
  |  Har du nyheder til hjemmesiden, skriv til webmasteren - msi@parasport.dk  |  
Page in english